4 TIP REKAAN DAPUR

Rekaan dapur datang dalam pelbagai bentuk, warna, keperluan dan fungsi fungsi yang tersendiri. Ada dapur yang ringkas, komplikated, berwarna warni dan juga saiz yang berlainan. Ada yang sukakan dapur yang besar, ada juga yang sebaliknya lebih gemarkan saiz dapur yang kecil.

Berikut adalah 5 nasihat terhadap mereka yang ingin mempunyai dapur yang praktikal dan dalam masa yang sama menepati citarasa:

1. Saiz dapur
Besar tidak semestinya bagus. Oleh itu pentingkan ciri ciri praktikaliti dan kemudahan memasak. Dapur yang besar boleh memberi ruang yang amat selesa, namun masalah mungkin timbul sewaktu memasak kerana bahan bahan makanan mungkin berada jauh di tempat memasak. Dapur yang terlalu luas juga memerlukan penjagaan yang rapi kerana tanpa penjagaan yang sempurna, dapur akan kelihatan kotor dan berselerak.

2. Kabinet
Terdapat banyak bentuk kabinet yang diperbuat dari pelbagai jenis bahan atau material seperti kayu nyatuh, cengal, jati, solid wood dan sebagainya dan harga setiap kabinet itu pula bergantung kepada jenis bahan yang digunakan. Ada kabinet yang dibina secara terbuka (tanpa pintu) dan ada banyak yang direka secara tertutup. Mekanisme tutup dan buka kabinet juga ditawarkan oleh pelbagai teknologi, samaada dari dalam atau luar negeri.

Jika bajet anda tergolong dalam kategori sederhana (RM5,000 ke atas) atau tinggi (RM10,000 ke atas), luangkan sedikit masa untuk melawat beberapa pereka dapur untuk melihat harga dan bentuk kabinet yang boleh ditawarkan oleh syarikat pereka.
Sesetengah pereka menawarkan khidmat melakar bentuk kabinet dalam perisian tertentu secara tiga dimensi untuk dilihat dan dinilai oleh pemilik rumah.

Bergantung kepada saiz dapur, saiz keseluruhan kabinet boleh berubah ubah. Jika anda mempunyai barang dapur yang banyak atau merancang untuk membeli banyak perkakasan untuk dapur, sahlah bahawa anda perlukan kabinet yang mempunyai ruang yang luas.

3. Dapur kering dan dapur basah
Ramai orang kini suka kepada trend membahagikan dapur mereka kepada dapur kering dan dapur basah. Dapur kering selalunya adalah kawasan di mana aktiviti aktiviti masakan lebih melibatkan masakan yang ringkas seperti menggoreng telur atau sosej manakala dapur basah dikhususkan untuk aktiviti memasak yang memerlukan pencucian yang agak berat. Dapur basah juga selalunya menghasilkan bau yang agak kuat.

Tetapi memiliki kedua dua dapur kering dan basah tidak semestinya satu kemestian, malah Chef Wan, seorang pakar tukang masak sendiripun hanya mempunyai dapur kering sahaja. Beliau boleh memasak sebarang jenis masakanpun di dapur keringnya kerana dapurnya dilengkapi dengan hud yang menyerap bau dan mengalirkannya ke tempat yang lain.

4. Unit pulau atau ‘island’
Mereka yang sukakan rancangan masakan sudah pasti perasan kebanyakan daripada chef yang memasak di kaca TV menggunakan unit pulau atau ‘island’. Tidak seperti kebanyakan dapur yang selalunya menghadap dinding atau tingkap, unit pulau membolehkan orang lain melihat aksi kita sedang memasak dan menjadikan aktiviti memasak itu lebih menyeronokkan.

Jika anda seorang yang mahir memasak dan sering dikunjungi tetamu yang ingin belajar sesuatu dari anda, kemungkinan anda perlukan unit pulau ini. Walaubagaimanapun, unit pulau ini kadangkala datang dengan harga yang mahal, terutamanya unit yang menggunakan ‘table top’ yang berkualiti seperti granite dan batu quartz. Semak harga daripada beberapa pereka dapur dan buat perbandingan sebelum membuat sebarang keputusan.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

9 TEKNIK MENGHISAP PAYUDARA ISTERI DENGAN BETUL

HUKUM HISAP ZAKAR SUAMI

15 SEBAB SUAMI TOLAK SEKS